Impact

Stage lopen bij Copiatek

In de coronatijd moeten veel mensen thuiswerken, wat leidt tot nieuwe uitdagingen. Thuiswerken kan leiden tot isolatie en veel kwetsbare mensen zitten gedwongen thuis. Hoe gaat de sector sociaal ondernemen hier mee om? In deze serie wordt uitgelicht hoe werknemers van sociale ondernemingen de coronatijd beleven. Daarnaast, staan we stil bij de veranderingen die deze tijd meebrengt op de werkvloer.  Ik ben Eva Boerma, student European Studies en loop mijn stage bij Social Club Den Haag. In deze serie ga ik op onderzoek bij sociale ondernemers in Den Haag. 

Vandaag zijn we terug in de Televisiestraat bij Copiatek. Copiatek is een sociale onderneming die landelijk bij bedrijven, gemeenten, scholen en instellingen afgeschreven ICT-apparatuur ophaalt en vervolgens opknapt. De opgeknapte elektronica gaat bijvoorbeeld naar een goed doel, waar het wordt ingezet voor kansarme gezinnen. Een ander deel gaat terug de markt op en een deel wat niet meer bruikbaar is, wordt duurzaam gerecycled. Copiateks missie is mensen met een afstand op de arbeidsmarkt een langdurig dienstverband aanbieden.  

Jairo is 19 jaar en sinds anderhalve maand stagiaire bij Copiatek. Zelf volgt hij een opleiding aan het MBO Rijnland in Leiden om Allround Facilitair Medewerker te worden. Jairo is aan het afstuderen en doet zijn laatste stage bij Copiatek. Hij was blij dat hij de mogelijkheid kreeg om stage te lopen tijdens de coronatijd. Hij vertelt: Ik had toen ik deze stage kreeg weer het gevoel dat ik aan de slag kon. In mijn vrije tijd kan ik heel weinig doen met mijn vrienden, omdat alles dicht is. Daarbij, komt nog de avondklok dus het is best saai. Stage gaf me weer iets om te doen. Het is een beetje het hoogtepunt van de dag. Veel jongeren staan in dezelfde schoenen als Jairo. Door de coronatijd is het moeilijker om een stage te vinden en dit maakt het lastiger voor jongeren om af te studeren of verder te komen met hun opleiding.  Jairo heeft verschillende werkzaamheden: “In de ochtend zit ik meestal bij de receptie. Dan verwelkom ik gasten, neem ik pakketjes aan, en werk ik aan opdrachten voor mijn opleiding. In de middag ga ik voor Copiatek werken. Ik maak schoon, haal spullen op, en help mensen van de afdeling logistiek. Samen rijden ze heen en weer om elektronische apparaten op te halen.  

De impact van corona merkt Jairo niet zo zeer op werk, omdat hij juist is begonnen in de coronatijd, maar meer op school. Jairo vertelt: Ik heb veel moeite met school, sommige opdrachten begrijp ik niet en dan is het moeilijk omdat online te communicerenIn het begin was het leuk je kon lekker uitslapen maar het is wel moeilijker leren.  Hij ziet wel voordelen van de coronatijd. Hij vindt dat de wereld zich steeds meer digitaliseertIk merk dat alles meer digitaal wordt, wat ook handig is voor in de toekomst als je geen tijd hebt om ergens aanwezig te zijn, dat je er gewoon virtueel bij bent. Desondanks, lijkt het Jairo niks om zijn hele studie digitaal te doen. Hij legt uit: Gelukkig kunnen we nu weer 1 dag naar school toekomen. Dit helpt mij erg omdat ik mijn vragen dan kan stellen aan een persoon. Die ene dag naar school zie ik al als een verbetering in de coronatijd 

Daarnaast is die ene dag school ook belangrijk voor jongeren zodat ze nog een sociaal leven hebben. In de coronatijd was het niet leuk om thuis te werken aan school. Als je naar school gaat zie je je vrienden en klasgenoten, als dat niet kan mis je dat.  

Meer informatie over Copiatek