Impact

Nelis Company, alleen komen we nergens

Met Baankans! gaan wij op zoek naar ieders talenten en dromen en zoeken daar een passende werkgever bij. Buurtorganisaties en lokale sociale ondernemers, waarvan de meeste in Den Haag Zuidwest, hebben de handen ineen geslagen om gezamenlijk stadsgenoten met een langdurige uitkering weer perspectief te geven op een baan en een opleiding. Nelis Company is een van de sociaal ondernemers die aangesloten is bij Baankans!. Wij stelden hen een aantal vragen.

Wat is jullie belangrijkste drijfveer om mee te doen aan Baankans?

We hebben allemaal een Nelis nodig. Een voorbeeld zoals Opa Nelis vroeger al was voor de jongeren. Iemand die je inspireert, die je een kans geeft, die je een stap verder helpt. Zoals hij toen al zei; liefde, aandacht en een schop onder je kont. Die Nelis willen we 105 jaar later (familiebedrijf 4e generatie) nog steeds zijn voor jongeren. We kijken niet naar een CV, bepaalde vinkjes, of dat je goed kan solliciteren. We kijken naar motivatie. Wil je graag, dan ben je welkom! Vanuit daar kijken we welke baan binnen of buiten de facilitaire branche het beste bij je past.

Wat wil je bereiken met jullie deelname aan Baankans?

Nog meer gemotiveerd talent naar werk helpen en aan andere bedrijven laten zien dat het kan. Laten zien dat je een goedlopend bedrijf kan runnen én dit sociaal maatschappelijk kan doen.

We moeten anders leren kijken denk ik.

Wij vragen jongeren één ding: “wat heb jij nodig?” Er spelen vaak meerdere dingen in iemands leven die de zoektocht naar een baan, of het behouden van een baan moeilijk maken. Voor iedereen kan dat wat anders zijn. Zo gaan we o.a. aan de slag met persoonlijke ontwikkeling, budgetcoaching en hulp met vervoer, justitiële vraagstukken of wonen. We fiksen, liever vandaag dan morgen. Dan kan de jongere zich focussen op zijn/haar nieuwe vak en hebben bedrijven er een hele goede nieuwe medewerker aan.

Wat betekent sociaal ondernemen voor jullie?

Het betekent elke dag hard werken met een heel helder doel; nog meer gemotiveerd talent naar werk helpen. We helpen jongeren “van overleven naar leven” zeggen we ook wel. Dat maakt dat het werk elke dag waardevol voelt. Ook al gaat het echt niet altijd goed en zijn we vaak genoeg gefrustreerd omdat dingen niet lukken.

Daarnaast kan sociaal ondernemen alleen maar met partners. Wij zijn goed in het eerste gedeelte, jongeren werven, dingen fiksen, coaching en de toeleiding naar werk. We hebben een groot netwerk van partners die goed zijn in het tweede gedeelte; zij hebben de banen en tonen goed werkgeverschap zodat iemand er duurzaam aan de slag kan en blijft. Je hebt allebei hard nodig. Als een partnership goed werkt, dan kan je samen echt veel bereiken. Als laatste betekent sociaal ondernemen voor ons dat het ook leuk mag zijn.

Wij worden zelf blij van slogans als #nietgamenmaarzemen of (A)Sociaal Schoon. Je moet jezelf ook niet te serieus nemen!

Voor meer informatie over Nelis Company: www.neliscompany.nl.