Stel je voor, een goede vriend of familielid is al jaren verslaafd aan drugs, leeft op straat en heeft problematische schulden. Dan wil je niets liever dan dat er hulp is voor hem of haar. Stichting Gewoon Sociaal biedt in deze situaties hulp en begeleiding mét een sterke nadruk op de menselijke maat. Wij mochten een kijkje komen nemen, en hoewel het initiatief Gewoon Sociaal heet, is de hulp en begeleiding die oprichter Wilco biedt, heel bijzonder!
Het pand waar we Wilco ontmoeten is hun tijdelijke onderkomen geeft hij aan. Het wordt gebruikt door de vrijwilligers om te ontbijten, lunchen en pauze te houden. Het is er koud want er is geen verwarming. Het koffiezetapparaat is net stuk gegaan en helaas zijn de toiletten verstopt. Wilco verontschuldigd zich er voor, maar ons maakt het niet uit. De hartverwarmende verhalen houden ons warm, we delen de laatste koffie die ’s ochtends is gezet en door alle indrukken vergeet ik dat ik ooit moest plassen.
Iedereen die bij Gewoon Sociaal is aangesloten krijgt een vrijwilligersvergoeding van 45 euro per week voor werkzaamheden die worden uitgevoerd in hun eigen wijk. Je kunt hierbij denken aan het opruimen van afval en het bieden van hulp aan buurtgenoten in en om het huis. Deze dagbesteding zorgt ervoor dat ze nuttig zijn in hun eigen buurt en onderdeel kunnen zijn van de maatschappij. Ook biedt Wilco begeleiding aan, vooral op praktisch vlak “bijvoorbeeld in het contact met instanties en ook in het meedenken met mensen over wat ze willen in hun leven”.
Wat Gewoon Sociaal zo anders maakt dan reguliere begeleiding is volgens Wilco de menselijke maat. “We respecteren iedereen hier zoals ze zijn en geven mensen de mogelijkheid om zelf de regie te behouden”. Vaak krijgen mensen die én verslaafd zijn, én schulden hebben én geen vaste woon- of verblijfsplaats hebben te maken met veel verschillende hulpverleners. Al die verschillende hulpverleners maakt het voor mensen die van heel ver moeten komen soms onnodig ingewikkeld. Ook krijgen ze te maken met veel regels, soms bureaucratie, en worden ze afhankelijk van het systeem. Bij Gewoon Sociaal staat de mens centraal, behouden ze zelf de regie over hun leven en worden ze geaccepteerd zoals ze zijn. Natuurlijk zijn er ook bij Gewoon Sociaal regels stelt Wilco “hier worden absoluut geen drugs of alcohol gebruikt, en stelen is reden om direct naar huis gestuurd te worden”. Natuurlijk is er wel eens onenigheid tussen vrijwilligers, maar nooit iets wat met een goed gesprek niet opgelost kan worden. Iedereen komt uit een soortgelijke situatie en het onderlinge begrip is heel erg groot. Er is veel respect voor elkaar en voor Wilco.
Dat reguliere begeleiding door verschillende hulpverleners niet voor iedereen werkt ervaarde Wilco zelf ook, toen hij in een moeilijke situatie zat. Dat moet anders kunnen dacht hij, en hij begon als ZZP’er met het bieden van hulp en ondersteuning. Gewoon in zijn eigen wijk en vanuit zijn eigen ervaring. Juist die ervaring zorgt ervoor dat het werkt. Het werd zo succesvol dat Wilco ruim twee jaar geleden door is gegaan als officiële stichting. Als ik vraag hoe dit succes er uitziet vertelt hij me het verhaal van Leo.
Leo, één van de vrijwilligers van Gewoon Sociaal, is wijkambassadeur in Moerwijk Oost. Hij zorgt voor schone straten, de grofvuilcontainer en is aanspreekpunt voor zijn buren. Voor Leo is zijn rol als wijkambassadeur de reden om van de drugs af te blijven. “Ik kan toch niet onder invloed mijn werk doen, dan verliezen mensen het vertrouwen in je, en durven ze niet meer naar je toe te komen” zegt Leo. Leo is door zijn rol bij Gewoon Sociaal en de hulp van Wilco van de drugs af en weer onderdeel van de maatschappij. Iedere persoon die Wilco kan helpen is er één, zijn droom? De mogelijkheid om verder uit te breiden, want helaas zijn er nog veel meer mensen in Moerwijk en andere wijken in Den Haag die gebaat zouden zijn bij deze aanpak!
Gewoon Sociaal is nog op zoek naar een nieuwe locatie in Moerwijk Oost, want samenzijn, samen eten en elkaar helpen is onderdeel van het succes. mocht je hierin iets kunnen betekenen dan horen zij het graag. Wil je meer weten over Gewoon Sociaal, kijk dan op de website voor meer verhalen en beelden.
Auteur: Suzanne Woutersen
Suzanne werkt voor Social Point van ABN AMRO. Met het Social Point zet ABN AMRO haar kennis, ervaring en middelen in voor kansengelijkheid. Om de impact van sociale ondernemingen zichtbaar te maken publiceren wij samen met Social Point in de komende periode regelmatig artikelen over sociale ondernemingen die belangrijk zijn voor de stad.