Heb je wel eens nagedacht over hoeveel producten je van een appel kunt maken? Bij Yespers staat het produceren van voedsel zonder enige verspilling van de ingrediënten centraal. Dit betekent dat de héle appel wordt gebruikt, inclusief het klokhuis! Wij gingen bij ze langs om letterlijk een kijkje in hun keuken te nemen en te horen welke ambities ze naast het produceren van voedingsmiddelen nog meer hebben, en dat zijn er veel!
We willen de voedselketen verduurzamen en inclusiever
maken
Stefan en Joost ontmoeten we in de New Farm in Den Haag. Ze hebben hier een kantoor waar ze met een kleine groep medewerkers aan hun missie werken. “We willen de voedselketen verduurzamen en inclusiever maken” zegt Stefan enthousiast. Als ik hem vraag waarom, geeft hij aan dat hij het belangrijk vindt om een houdbare maatschappij te creëren, één waarin iedereen kan meedoen. Dus goed voor mens en planeet
Er liggen plannen om een begeleidingstraject op te zetten
In alles wat ze doen kijken ze naar de combinatie van impact maken op mens én planeet. Dit doen ze bijvoorbeeld door iedereen een kans te geven om in het bedrijf te komen werken. “Om in onze keuken te komen werken zijn er eigenlijk niet veel eisen waar iemand aan moet voldoen” benoemt Chantal, die ons de keuken laat zien, “je moet eigenlijk alleen willen”. Ze begeleidt de medewerkers op alle gebieden, van het vergroten van het zelfvertrouwen tot het behalen van certificaten. Maar ook met persoonlijke vragen komen ze bij Chantal aan het bureau. “Dan krijg ik vragen over de belastingaangifte of brieven vanuit verschillende instanties waar ik ze graag bij help”. Nu gebeurt het nog op kleine schaal maar de plannen liggen er om een begeleidingstraject op te zetten, ‘Yespers Academy’. Op die manier kunnen ze nog veel meer mensen helpen aan werk én gedurende het traject worden ze begeleid om bijvoorbeeld gezonder te leren leven of hun financiën op orde te krijgen.
Er zal fruit verwerkt gaan worden zonder enige verspilling
Naast het opzetten van de Academy zijn ze bij Yespers ook hard aan het werk om hun eigen fabriek te openen. In de keuken naast het kantoor hebben ze nu 2 jaar ervaring opgedaan met het productieproces. Vanaf volgend jaar gaan ze de pilot verder opschalen, in hun eigen fabriek! De fruitverwerkingsfabriek zal in Den Haag Zuidwest geopend worden. Er zal fruit verwerkt gaan worden zonder enige verspilling
“Want als je geen afval creëert hoef je dat probleem later
ook niet op te lossen” luidt het.
De ingrediënten worden gebruikt in hun eigen producten of verkocht aan andere producenten. En wanneer ze zelf ingrediënten aanschaffen voor hun producten is er speciale aandacht voor lokaal, duurzaam en eerlijke prijzen. Deze samenwerkingen zijn vanaf het begin af aan de focus geweest. Zo worden de crackers bijvoorbeeld gebakken door een partner die inclusieve werkgelegenheid creëert en werken ze samen met lokale verwerkers in ontwikkelingslanden om meer werkgelegenheid te creëren. Op die manier kunnen ze impact maken door de hele keten heen.
De ambities van Stefan, Joost en het team zijn torenhoog! Met het Academy-traject en hun eigen fabriek in het vooruitzicht gaan ze de voedselketen steeds een beetje meer inclusief en duurzaam maken. En waar kan ik ze nu al tegenkomen denk je misschien? Voor ieder ontbijt-type liggen hun producten al in het schap, of je nou van een boterham met lekker beleg, een bakje yoghurt met muesli of juist een cracker houdt!
Wil je meer weten over Yespers? Kijk eens op de website: www.yespers.com of koop de producten bij de grotere supermarkten. Zo doe je tijdens je ontbijt meteen iets goeds voor de wereld!
Auteur: Suzanne Woutersen
Suzanne werkt voor Social Point van ABN AMRO. Met het Social Point zet ABN AMRO haar kennis, ervaring en middelen in voor kansengelijkheid. Om de impact van sociale ondernemingen zichtbaar te maken publiceren wij samen met Social Point in de komende periode regelmatig artikelen over sociale ondernemingen die belangrijk zijn voor de stad.