Lekker aan het werk bij Happy Tosti

In de coronatijd moeten veel mensen thuiswerken, wat leidt tot nieuwe uitdagingen. Thuiswerken kan leiden tot isolatie en veel kwetsbare mensen zitten gedwongen thuis. Hoe gaat de sector sociaal ondernemen hier mee om? In deze serie wordt uitgelicht hoe werknemers van sociale ondernemingen de coronatijd beleven. Daarnaast, staan we stil bij de veranderingen die deze tijd meebrengt op de werkvloer.  Ik ben Eva Boerma, student European Studies en loop mijn stage bij Social Club Den Haag. In deze serie ga ik op onderzoek bij sociale ondernemers in Den Haag.  

Vandaag zijn we midden in het centrum aangeland: gezellig bij  lunchroom Happy Tosti. Happy Tosti is een sociale onderneming met vestigingen in het hele land, waar mensen met en zonder een arbeidsbeperking hand in hand samenwerken om de lekkerste tosti’s en sandwiches tserveren. Vandaag sprak ik met Veerineen medewerker van Happy Tosti aan de Korte Poten in Den Haagover hoe hij het vindt om te werken tijdens de coronatijd.  

Veerin werkt al bijna zes jaar bij Happy Tosti. Via vrienden kwam hij op het idee om voor Happy Tosti te werken. “Zij zijn er nu niet meer, ik ben inmiddels de enige die nog is overgebleven. Mijn vrienden zijn andere banen gaan doen na Happy Tosti”. Dit is een goed voorbeeld van een sociale onderneming, die op een succesvolle manier mensen opleidt en waar mogelijk laat doorstromen naar een geschikte werkplek of ze een vast contract aanbiedt 

Hij vertelt dat ze tijdens de coronatijd een tijdje dicht zijn geweest. “Ergens in april en mei waren we alleen nog maar open voor take-aways”. Veerin vond het thuiszitten toen Happy Tosti dicht was niet leuk: “Op een gegeven moment wil je gewoon werken en geld verdienen”.  

Er is veel veranderd in de coronatijd vooral wat betreft de werkdrukte. Veerin vertelt: “Ik heb veel van corona gemerkt, het is wat moeilijker voor ons in de coronatijd. Het is soms rustig, soms druk. Als er geen corona was geweest, zou het nu gewoon heel druk zijn”Thuiszitten is niks vindt Veerin, hij wilde het liefst zo snel mogelijk weer aan de slag.  “Het liefst wil ik dat de hele tent vol zit, drukte is leuker”.  

Thuiszitten brengt ook eenzaamheid met zich mee. In de periode dat Veerin thuis zat door de lockdown vond hij het jammer dat hij zijn collega’s niet meer zag. Veerin legt uit: “Ik heb mijn collega’s erg gemist in de coronatijd”Voor de horeca is het een zware periode geweest. Gelukkig heeft Happy Tosti toch kans gezien, om hoe dan ook door te gaan en mensen te laten werken 

Happy Tosti wil beter uit deze crisis komendaarom blijven ze de menukaart innoveren. Veerin vertelt: “Er zijn laatst een paar nieuwe tosti’s op het menu gekomen en dat is wel een uitdaging voor mij en mijn andere collega’s. Vanzelfsprekend heeft Veerin de nieuwe tosti’s geproefd. Zijn oordeel: “Ze zijn allemaal heerlijk, maar de quesadilla het heerlijkst”. Veerin hoopt dat alles weer snel normaal wordt: “Het beste zou zijn als alles weer teruggedraaid kon worden”.  

Benieuwd naar meer persoonlijke verhalenIn het volgende artikel kan je lezen hoe Charlotte, operationeel medewerker van Haagse Zwam de coronatijd beleeft.  

 

Schroeder Kringloop als tussenstop naar een reguliere baan

Stichting Dr. Schroeder van der Kolk is een organisatie die je kan splitsen in twee takken. De stichting heeft enerzijds zeven kringloopwinkels en anderzijds is het een mensontwikkelbedrijf dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een tweede kans biedt. “Een sociale organisatie met een achtergrond vanuit het welzijnswerk”, vertelt meneer Frans Biemans, die werkt […]

Cycloon Koeriers: maatschappelijk verantwoord koerieren in Den Haag

Cycloon Post & Fietskoeriers is een maatschappelijk verantwoord, duurzaam fietskoeriersbedrijf. Naast de vestiging in Den Haag, blijft het bedrijf zich uitbreiden met vestigingen in dertig steden. Wat verklaart het succes van Cycloon? Raphael Nurmohamed, bedrijfsleider van Cycloon in Den Haag vertelt. “Als je de post door Cycloon Koeriers op laat halen, steun je daar een […]

Thuiswerken tijdens de Coronatijd

In de coronatijd moeten veel mensen thuiswerken, wat leidt tot nieuwe uitdagingen. Thuiswerken kan leiden tot isolatie en veel kwetsbare mensen zitten gedwongen thuis. Hoe gaat de sector sociaal ondernemen hier mee om? In deze serie wordt uitgelicht hoe werknemers van sociale ondernemingen de coronatijd beleven en welke voor- en nadelen thuiswerken met zich meebrengt. […]

Onzichtbaar den Haag

Winnaar ‘Wie is de meest inspirerende sociaal ondernemer van Den Haag 2018’ “Iedereen verdient een podium. En een volwaardige plek met zijn of haar verhaal, een plek waar we van elkaar kunnen leren. Dat is waar Onzichtbaar Den Haag voor staat” vertelt oprichter Boy Zandbergen. “Ik gaf les op een opleiding voor Sociaal Werk en […]

Greenfox Social Return

Eind oktober presenteerde het Sociaal en Cultureel Planbureau een rapport waaruit blijkt dat de helft van de bedrijven niet zit te wachten op langdurig werklozen of mensen met een arbeidsbeperking. Werkgevers zeggen onder andere te weinig capaciteit te hebben voor ondersteuning en begeleiding. Het ontbreekt de werkgevers veelal aan kennis over de mogelijkheden. Grote uitzondering hierop zijn […]