Impact

Lekker aan het werk bij

Happy Tosti

In de corona tijd moeten veel mensen thuiswerken, wat leidt tot nieuwe uitdagingen. Thuiswerken kan leiden tot isolatie en veel kwetsbare mensen zitten gedwongen thuis. Hoe gaat de sector sociaal ondernemen hier mee om? In deze serie wordt uitgelicht hoe werknemers van sociale ondernemingen de corona tijd beleven. Daarnaast, staan we stil bij de veranderingen die deze tijd meebrengt op de werkvloer.  Ik ben Eva Boerma, student European Studies en loop mijn stage bij Social Club Den Haag. In deze serie ga ik op onderzoek bij sociale ondernemers in Den Haag.  

Vandaag zijn we midden in het centrum, gezellig bij  lunchroom Happy Tosti. Happy Tosti is een sociale onderneming met vestigingen in het hele land, waar mensen met en zonder een arbeidsbeperking hand in hand samenwerken om de lekkerste tosti’s en sandwiches te serveren. Vandaag sprak ik met Veerin, een medewerker van Happy Tosti aan de Korte Poten in Den Haag, over hoe hij het vindt om te werken tijdens de corona tijd.  

Veerin werkt al bijna zes jaar bij Happy Tosti. Via vrienden kwam hij op het idee om voor Happy Tosti te werken. “Zij zijn er nu niet meer, ik ben inmiddels de enige die nog is overgebleven. Mijn vrienden zijn andere banen gaan doen na Happy Tosti”. Dit is een goed voorbeeld van een sociale onderneming, die op een succesvolle manier mensen opleidt en waar mogelijk laat doorstromen naar een geschikte werkplek of ze een vast contract aanbiedt 

Hij vertelt dat ze tijdens de corona tijd een tijdje dicht zijn geweest. “Ergens in april en mei waren we alleen nog maar open voor take-aways”. Veerin vond het thuiszitten toen Happy Tosti dicht was niet leuk: “Op een gegeven moment wil je gewoon werken en geld verdienen”.  

Er is veel veranderd in de coronatijd vooral wat betreft de werkdrukte. Veerin vertelt: “Ik heb veel van corona gemerkt, het is wat moeilijker voor ons in de coronatijd. Het is soms rustig, soms druk. Als er geen corona was geweest, zou het nu gewoon heel druk zijn”Thuiszitten is niks vindt Veerin, hij wilde het liefst zo snel mogelijk weer aan de slag.  “Het liefst wil ik dat de hele tent vol zit, drukte is leuker”.  

Thuiszitten brengt ook eenzaamheid met zich mee. In de periode dat Veerin thuis zat door de lockdown vond hij het jammer dat hij zijn collega’s niet meer zag. Veerin legt uit: “Ik heb mijn collega’s erg gemist in de corona tijd”Voor de horeca is het een zware periode geweest. Gelukkig heeft Happy Tosti toch kans gezien, om hoe dan ook door te gaan en mensen te laten werken 

Happy Tosti wil beter uit deze crisis komendaarom blijven ze de menukaart innoveren. Veerin vertelt: “Er zijn laatst een paar nieuwe tosti’s op het menu gekomen en dat is wel een uitdaging voor mij en mijn andere collega’s. Vanzelfsprekend heeft Veerin de nieuwe tosti’s geproefd. Zijn oordeel: “Ze zijn allemaal heerlijk, maar de quesadilla het heerlijkst”. Veerin hoopt dat alles weer snel normaal wordt: “Het beste zou zijn als alles weer teruggedraaid kon worden”.  

Meer informatie over Happy Tosti