Impact

Genomineerd voor 'Wie is de meest inspirerende sociaal ondernemer van Den Haag'

HaagseZwam

“Iedereen die deelneemt in het arbeidsproces van HaagseZwam verdient een plek die hem of haar toekomt waarbij respect voor elkaar zeer belangrijk is. Ieder heeft zijn eigen talenten en door goed samen te werken ontstaat een fijne werkplek en een mooi eindproduct.”

Oud ICT-manager Annelies Goedbloed liep al wat langer rond met het idee om het roer om te gooien. Twee jaar geleden waagde zij de stap en met succes. HaagseZwam is een duurzame, circulaire en sociale onderneming, gevestigd in de Urban Farm. Er werken zeven mensen bij HaagseZwam die door allerlei omstandigheden zelf minder makkelijk werk konden vinden.

“Al het werk bij HaagseZwam is op te knippen in eenvoudige stukjes werk waardoor iedereen een taak en een rol heeft zonder het gehele proces uit het oog te verliezen” vertelt oprichtster Annelies Goedbloed.

HaagseZwam kweekt oesterzwammen op koffiedik wat met de fiets bij verschillende bedrijven in Den Haag wordt opgehaald. Door het koffiedik van bedrijven te recyclen tot een grondstof voor de kweek van oesterzwammen helpt Annelies deze bedrijven om een steentje bij te dragen aan een duurzame economie.

“Ik bied als kleine onderneming een reikende hand naar grote partijen, ik nodig ze uit zodat ze zien dat het de bedoeling is om een brug te slaan en daadwerkelijk wat te doen. Zij willen dat het koffiedik wordt opgeruimd en ik kan dat bieden, ik voer het uit en zij faciliteren.”

De oesterzwammen worden geleverd aan diverse restaurants en winkels in Den Haag. Van de oesterzwammen laat Annelies ook de steeds populairder wordende Zwambal maken; een bitterbal met een vulling van oesterzwammen. Via de website kun je een speciale growkit aanschaffen waarmee je zelf aan de slag kunt met je eigen mini-oesterzwamkwekerij.

Het streven van HaagseZwam is, om eind van dit jaar 50.000 kg koffiedik te hebben opgehaald bij bedrijven. Hiervoor zijn nog wel nieuwe (grote) bedrijven nodig die een samenwerking willen aangaan met HaagseZwam door het leveren van koffiedik. Dit kan naar wens worden gecombineerd met een bewustwordingsprogramma voor directie, medewerkers en relaties. Ben jij of ken jij dit bedrijf en wil je impact maken? Neem contact op met Annelies voor informatie over de mogelijkheden.

Bekijk hier de website van HaagseZwam.