Welke subsidies kan ik aanvragen?

Subsidies en overheidsregelingen kunnen helpen met het realiseren van jouw plannen. Het is echter belangrijk dat een sociaal onderneming niet afhankelijk wordt van subsidies. Een gezonde sociale onderneming haalt haar inkomsten primair uit de markt.

Subsidies zijn voornamelijk bedoeld om een verminderde productiviteit van personeel met een afstand tot de arbeidsmarkt te compenseren. Daarnaast bestaan er subsidieregelingen gebonden aan specifieke branches en subsidies die individuele omstandigheden van ondernemers compenseren. 

Personeelsgebonden subsidies

Als je in je onderneming werkt met personen met een afstand tot de arbeidsmarkt, kun je waarschijnlijk aanspraak maken op subsidies zoals loonkostensubsidie. Bekijk hier de subsidies per doelgroep:

Besluit Bijstandsverlening Zelfstandigen 

In bepaalde gevallen kan de gemeente Den Haag financiële hulp bieden aan ondernemers. Het gaat hierbij om hulp aan startende of bestaande ondernemers die zich in een moeilijke financiële situatie bevinden:

De gemeente kan ook steun geven in de vorm van een bedrijfskapitaal. Bezoek de website van de gemeente Den Haag voor meer informatie.

WW-uitkering behouden

Als je een onderneming wilt starten en momenteel een WW-uitkering ontvangt, is het mogelijk om deze (gedeeltelijk) te behouden. Bespreek samen met je adviseur de mogelijkheden.

Besluit je om de onderneming te beginnen, dan kun je kiezen voor een startperiode. Deze periode bestaat uit 26 weken waarin je minder WW-uitkering ontvangt. In deze periode kun je alle tijd aan je onderneming besteden. Na de startperiode moet je de uren die je aan de onderneming besteed doorgeven aan het UWV. Deze uren worden van je WW-uitkering afgehaald.

Subsidies per sector 

Naast bovengenoemde subsidies stelt de Rijksoverheid meerdere subsidies beschikbaar per sector. Vaak zijn die gericht op ondernemers die zich bezig houden met innovatie en duurzaamheid. Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kun je per sector zoeken of je voor een subsidie in aanmerking komt.