Op welke belastingvoordelen kan ik aanspraak maken?

Gevestigde en startende ondernemers kunnen in aanmerking komen voor diverse belastingvoordelen. Deze zijn bedoeld om het ondernemerschap in Nederland te stimuleren. Naast algemene belastingvoordelen kan je als sociaal ondernemer ook vaak aanspraak maken op premiekortingen voor personeel met een afstand tot de arbeidsmarkt. 

Personeelsgebonden belastingvoordelen

Werken in jouw onderneming personen met een afstand tot de arbeidsmarkt? Dan heb je doorgaans recht op verschillende belastingvoordelen. Bekijk per doelgroep op welke belastingvoordelen je aanspraak kunt maken.

Zelfstandigenaftrek

De hoogte van de zelfstandigenaftrek verschilt per jaar en is afhankelijk van een aantal factoren. Doe de ondernemerscheck om te kijken of je hiervoor in aanmerking komt.

Startersaftrek

Startende ondernemers kunnen aanspraak maken op een verhoging van de zelfstandigenaftrek. Er zijn verschillende voorwaarden van toepassing om in aanmerking te komen voor startersaftrek.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek

De Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek is een regeling waarmee je investeringen in bedrijfsmiddelen aftrekt van de winst en waardoor je minder winstbelasting betaald. Wel moeten de bedrijfsmiddelen voldoen aan bepaalde voorwaarden. Het aanvragen van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek gaat via de aangifte inkomstenbelasting voor ondernemers. Kijk voor meer informatie op de website van de belastingdienst.

Kleineondernemersregeling

De kleineondernemersregeling (KOR) is een vrijstelling voor de btw. Wanneer je voldoet aan de voorwaarden mag je geen btw meer rekenen aan klanten. Doe je geen btw-aangifte en kun je geen btw meer terugvragen voor gemaakte kosten of investeringen.

MKB-winstvrijstelling

De MKB-winstvrijstelling is een aftrekpost op de winst. Bij de aangifte inkomstenbelasting wordt er automatisch rekening gehouden met mkb-winstvrijstelling door de belastingdienst.

Startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid

Als je arbeidsongeschikt bent, dan heb je recht op een verhoogde startersaftrek. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet je aan verschillende voorwaarden voldoen.