Nieuws

Renzo Deurloo nieuw bestuurslid

Met trots kondigen we aan dat Renzo Deurloo is toegetreden tot het bestuur van Social Club Den Haag. In dit interview deelt Renzo zijn inspirerende reis als sociaal ondernemer, zijn visie op Social Return on Investment (SROI) en zijn plannen om de sociale impact in Den Haag te vergroten. Lees verder om meer te weten te komen over Renzo’s passie voor maatschappelijke verandering en zijn rol binnen Social Club Den Haag. 

Kun je iets over jezelf vertellen? 

Natuurlijk! Ik ben 50 jaar, getrouwd met Marlou en vader van vier dochters. Ik ben al vijftien jaar sociaal ondernemer met Greenfox Social Return in Den Haag 

Waar komt je maatschappelijke missie vandaan? 

Ik heb de mazzel gehad dat mijn ouders mij onvoorwaardelijk hebben gesteund met overtuiging, liefde en financiën zodat ik fouten kon en mocht maken. Ik realiseerde mij vijftien jaar geleden dat dit niet voor iedereen is weggelegd en dat het extreem belangrijk is waar je geboren bent en wie je ouders zijn. Dat is niet oké, dat vind ik echt. Gewoon een weeffout in onze maatschappij. Werk is daar ook een afgeleide van. Het is niet oké dat bepaalde mensen wel in staat zijn om te studeren, bepaalde banen te krijgen en andere mensen niet die kans krijgen. 

Hoe is Greenfox Social Return ontstaan? 

Greenfox is ontstaan als een werkgelegenheidsproject in de installatiebranche. Ik vond het werken met mensen het leukst, dus ik ben mij daar op gaan focussen. We kregen steeds meer aanvragen om mensen te plaatsen. We begonnen ook mensen te detacheren en dat ging erg hard. Toen is Greenfox Social Return ontstaan dat zich alleen maar richt op het plaatsen van mensen met een vermeende afstand tot de arbeidsmarkt bij ondernemingen die ontzorgt willen worden met de invulling van hun SROI. Dat heeft zich de afgelopen zeven jaar heel sterk ontwikkeld. 

Wat is SROI? 

Social return, SROI, is uiteindelijk een contract eis om iets terug te doen voor de publieke opdrachtgever. Het is vaak een percentage van de aanneemsom. Dus als de gemeente besluit om een opdracht te verstrekken van 1 miljoen euro, dan wordt daarin bepaald dat 5%, à € 50.000, Social Return is. Een opdrachtnemer moet dan aantoonbaar maken dat er in de contractperiode € 50.000 aan waarde wordt gecreëerd voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in deze regio. 

Hoe belangrijk is SROI voor de ontwikkeling van Sociale Ondernemingen 

Het doel van SROI moet zijn om mensen weer aan het werk te helpen. Dus als jij iemand door middel van een payrollconstructie alleen maar boterhamzakjes laat maken dan gaat het fout. Dat is technisch gezien wel invulling van social return, want er wordt iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk geholpen, maar dat is niet duurzaam. Daarom is het belangrijk om partijen die duurzame banen en opleidingen creëren een beetje voor te trekken, en dat zijn de sociale ondernemingen. Daar zit ook het voordeel voor de gemeente. We willen dat iemand een kans krijgt die normaal gesproken geen eerste keuze is om duurzaam te laten uitstromen. Dus als je die ondersteuning gaat erkennen dan duw je bedrijven eigenlijk in de richting van sociaal ondernemers, wat heel veel kansen geeft voor sociaal ondernemers. 

Je bent als bestuurder toegetreden bij Social Club Den Haag met de portefeuille SROI, waar zie jij voor jezelf een rol en wat zou jij graag op de agenda zien? 

We hebben in Den Haag denk ik een heel sterk beleid. Dat doen we heel goed. Waar we nog een inhaalslag hebben te maken is de capaciteit. Als je kijkt naar de aantallen medewerkers op een social return afdeling in Rotterdam en Amsterdam dan is dat gewoon veel hoger. Daar zitten mensen die al vijftien jaar bezig zijn met een team van meer dan tien man. Daarin lopen wij hier nog achter. 

Ik was laatst in Rotterdam, daar kunnen ze op de euro zien hoeveel impact is gerealiseerd met SROI en hoeveel banen het heeft gecreëerd. Het zou mooi zijn als we dat hier ook zouden hebben. 
Maar we hebben nu een nieuwe manager SROI, die zie ik het op termijn wel oplossen. We hebben een klein beetje achterstand, maar dat kunnen we binnen afzienbare tijd wel inhalen. 

En voorbehouden opdrachten, kan je daar ook iets over zeggen? 

Als je kijkt naar voorbehouden opdrachten voor sociale ondernemers is Den Haag echt een koploper. Ter verduidelijking, een voorbehouden opdracht is een opdracht die wordt gegund aan een erkende sociale ondernemer omdat ten minste 30% van zijn personeel een afstand tot de arbeidsmarkt heeft. We hebben in vergelijking met andere steden veel voorbehouden opdrachten en dat zit echt in het ecosysteem van de gemeente Den Haag. Ik denk dat ze hier acht jaar geleden mee zijn gestart. Het is nu steeds normaler dat voorbehouden opdrachten onderdeel zijn van een inkoopproces. Dat is uniek en typisch Haags. 
 
Wat zie je op dit moment als inspirerend voorbeeld? 

Een mooi voorbeeld vind ik de impact coalitie in Rotterdam. Dat is een succes en een enorme bron van inspiratie. Het is een soort mini ecosysteem waar op basis van vertrouwen en een gedeelde visie wordt samengewerkt om sociale ondernemers te laten groeien. Hierdoor kunnen sociale ondernemers concreet worden geholpen met kennis, netwerk en investeringen. Het is heel mooi dat we dat hier ook gaan doen. 

Wat kan jij voor sociale ondernemers betekenen 

Ze mogen mijn littekens zien. Ik kan ze vertellen wat ik allemaal fout heb gedaan. Een goede ondernemer overleeft zijn fouten. Er is geen school voor, er is eigenlijk alleen praktijk. Je moet het gewoon doen en dan gaat er sowieso iets fout. Altijd. Ik heb heel veel fouten gemaakt, want ik doe het nu vanaf mijn 21e. Dus ik kan mijn fouten delen. Maar ik kan niet zeggen hoe het moet. Nee, dat moet iemand zelf bepalen.