Nieuws

Betekenisvol werk in de zorg

Sociale zorgonderneming Evita Zorg biedt met Evita Academie leerwerktrajecten voor mensen die betekenisvol werk willen doen

“Je kunt wachten tot allerlei mensen van buiten gaan kiezen voor de zorg, maar je kunt ook dichtbij huis beginnen,” vertelt Natalie Bommeljé, directeur-eigenaar van ‘Evita Zorg’ vol passie over haar vak en het “gigantische personeelstekort” waar de sector mee te kampen heeft. En dat is precies waarom zij in 2009 naast haar thuiszorgorganisatie, de ‘Evita Academie’ oprichtte. “Ik zag bij onze huishoudelijke hulpen heel veel capaciteiten, maar doordat zij hun school soms net niet hadden afgemaakt of geen hoge dunk van zichzelf hadden, kwamen ze niet verder. Deze groep mensen zijn we bij Evita gaan opleiden in kleine klassen met een vaste docent. Wij geloofden al in de capaciteiten van deze mensen, nu zij nog. Na het behalen van het diploma zijn mensen ongelooflijk trots dat ze dit bereikt hebben. En wij ook op hen!” Ook zij-instromers en ‘mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt’ biedt Bommeljé een kans binnen haar academie: “Met onze leerwerktrajecten heb je een inkomen, terwijl je een zorgopleiding doet.” Bommeljé deelt graag haar kennis met andere sociaal ondernemers in de zorg en hoopt ook nog meer mensen op zoek naar betekenisvol werk, te bereiken.

Leren en werken in een vertrouwde setting

In de Evita Academie – op de Van Alkemadelaan naast het kantoor van Evita Zorg en huis van de wijk ‘Evita Lokaal’ – is op grote foto’s medewerker Daniëlle Lagendijk in actie te zien: “Zij werkte in een kledingwinkel en zocht meer diepgang in menselijk contact, maar moest tegelijkertijd wel inkomen hebben om haar dagelijkse lasten te blijven betalen,” vertelt Bommeljé over haar. Nadat zij eerst voor Evita Academie’s opleiding ‘Medewerker Maatschappelijke Zorg’ slaagde, is Daniëlle nu ‘Verpleegkundige in opleiding’ in de Evita Academie. In samenwerking met beroepsopleider ‘OPPstap Zorg en Welzijn’ biedt Evita naast deze twee leerwerktrajecten, ook dat van ‘Verzorgende IG’ aan. “Voor mensen die opzien tegen leren, zich verloren voelen in een schoolgebouw of de discipline om te leren moeilijk kunnen opbrengen, werkt de vertrouwde, kleinschalige setting van Evita heel goed.”

Oprechte interesse voor de ander

Bommeljé heeft positieve ervaringen met het opleiden van eigen personeel en zij-instromers vanuit de detailhandel en de horeca, onder wie ook ‘mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt’. Deze mensen hebben bijvoorbeeld lange tijd niet gewerkt en komen bij Evita via het UWV en het Werkgevers Servicepunt Haaglanden. “Door de kleine klassen met een vaste docent en de begeleiding vanuit Evita is het slagingspercentage hoog,” benadrukt Bommeljé. “Ook de combinatie met de praktijk werkt goed. De selectie van de juiste mensen kost wel waanzinnig veel tijd en energie. Wij willen alleen een stabiel iemand inzetten, die in staat is er echt te zijn voor de klant en daarbij geen last heeft van een eigen rugzak. Het gaat wel om onze organisatie en de zorg voor onze klanten. Bij de één-op-één-zorg die wij achter de voordeur bieden, luistert dat extra nauw. Ik kan iedereen leren een injectienaald te zetten, maar die oprechte interesse voor de ander moet van nature aanwezig zijn.” Die interesse ervaart zij bijvoorbeeld bij oud-horeca-medewerkers: “Deze mensen hebben al die dienstverlenende mentaliteit en willen graag zorgen dat klanten zich goed voelen.” De veertigjarige Murat kwam zo als taxichauffeur bij Evita binnen en doorloopt nu naar ieders tevredenheid een leerwerktraject via de Evita Academie. Murat overwon hiermee zijn aanvankelijke vooroordeel over de zorg als ‘vrouwenwereld’. Het imago van de ouderenzorg moet beter, vindt Bommeljé: “Hoe wordt het vak neergezet? Alleen maar wassen en weinig verdienen? Onze medewerkers ervaren juist heel veel vrijheid en afwisseling in hun vak én voelen dat ze echt van betekenis zijn. Sinds corona lijken meer mensen het werk in de zorg te overwegen en te waarderen, die zou ik graag overhalen om de stap naar de zorg te zetten.”

Open uitnodiging aan andere sociaal ondernemers

Collega sociaal ondernemers in de zorg nodigt Bommeljé van harte uit om eens een kijkje bij de Evita Academie te komen nemen: “Leg je oor te luisteren en bereid je goed voor als je mensen van buiten aan wilt trekken. Je wilt mensen een positieve ervaring geven. We worden ontzettend goed gesteund met subsidies, ook op Europees niveau. Maak daar gebruik van en laat je adviseren!” Evita staat ook open voor cursisten van andere organisaties. “We leiden mensen op voor Evita en daarmee ook voor de sector,” besluit Bommeljé. “Medewerkers die elders gaan werken, dragen weer nieuwe mensen aan, of komen zelf na een aantal jaar weer bij ons. Investeer in mensen en het komt altijd bij je terug.”

Voor meer informatie over Evita Zorg: www.evitazorg.nl

Interviewer en auteur: Lisa Koolhoven www.verhalenpodium.nl