Sanne ten Bokkel Huinink, Fonds 1818 en Het Nutshuis
Social Club Den Haag bestaat 10 jaar en daarom interviewen we partners van het eerste uur over sociaal ondernemen, de maatschappelijke opgaven waar Den Haag voor staat en persoonlijke drijfveren. Sanne ten Bokkel Huinink is sinds 2018 directeur van Fonds 1818 en Het Nutshuis. Fonds 1818 was betrokken bij de oprichting van Social Club Den Haag in 2014. Sanne kwam in die tijd vanuit Stichting Boschuysen in contact met sociaal ondernemers die zich inzetten voor de aanpak van jeugdwerkloosheid. We spreken hem in het modern ingerichte kantoor van Fonds 1818, met uitzicht op het mozaïek van historische daken achter de statige gevel van Het Nutshuis.
Sanne hoorde voor het eerst de term ‘sociale onderneming’ toen bij het 450-jarig bestaan van Stichting Boschuysen het idee ontstond iets te gaan doen tegen jeugdwerkloosheid. Zo leerde hij sociaal ondernemers als ‘Nelis’, ‘Sleutelen met jongeren’ en ‘Traub Stuc’ kennen: “Zij richtten zich op jongeren die tussen wal en schip vallen. Boschuysen betaalde samen met andere Haagse fondsen voor de jongeren die vanuit de gemeente geen ‘rugzakje’ meekregen.” Dit was volgens Sanne een traject met ‘ups en downs’. Wat hem tegenviel was dat de gemeente de ondernemers moeilijk in contact kon brengen met jongeren zonder werk: “Hoe kan dat als er zoveel zijn?” En dat terwijl het hebben van een baan zo belangrijk kan zijn: “Werk geeft jongeren zelfvertrouwen, een positie, vleugels. Werk geeft je een reden om op te staan en sociaal contact. Als voorbeeld noemt hij ‘GreenFox Social Return’: “zoveel meer dan een werkgever.”
Geld als drijfveer zorgt voor vreemde gedragingen
10 jaar later ziet Sanne ‘het niet kunnen meedoen’ van mensen en jongeren in het bijzonder, nog steeds als grootste maatschappelijke uitdaging waar Den Haag voor staat: “Het is mijn grote zorg dat die groep zich uitbreidt. 50% van de kinderen zit niet op het gevraagde niveau voor lezen en schrijven en dat is de generatie die de stad moet maken!” Als we Sanne vragen naar wat hem drijft, benoemt hij zijn kerkelijke opvoeding en hoe hij met de paplepel kreeg ingegoten dat je je steentje bij moet dragen. Geen wonder dat hij naar eigen zeggen “pukkels en jeuk” kreeg toen hij als civiel ingenieur uit Delft terecht kwam bij een commerciële multinational op het gebied van financieel advies: “Ik heb daar acht jaar gezeten en heel veel geleerd. Wel ging ik me steeds meer afvragen ‘Wat drijft deze organisatie? Wat motiveert deze mensen?’. Het antwoord was geld. En dat zorgt voor vreemde gedragingen.”
Buiten gebeurt het
Sanne koos een andere route en werd rentmeester bij Stichting Boschuysen en de Fundatie van Renswoude, twee Haagse vermogensfondsen. Vanuit die rol werkte hij al veel samen met Fonds 1818 en toen daar eind 2017 de directeurspost vrijkwam, solliciteerde hij direct: “Ik ben van de vierkante postzegel, dat regionale vind ik leuk. Als je chagrijnig bent over de samenleving, loop dan eens een dag met mij mee.” Zelf draait Sanne eens in de acht weken het spreekuur van Fonds 1818 waar potentiële fondsaanvragers hun vragen kunnen stellen. Om voeling te houden met wat er speelt, zorgt Sanne daarnaast dat hij elke dag bezoek ontvangt in Het Nutshuis, of een externe afspraak heeft. “Want,” zo benadrukt hij, “buiten gebeurt het!”
Social Impact Fonds Haaglanden
Terugblikkend op 10 jaar samenwerken met sociaal ondernemers en Social Club Den Haag, geeft Sanne aan dat Fonds 1818 in 2014 al begon met missie gerelateerd investeren. Het idee was om daarmee naast maatschappelijke impact, ook financieel rendement te behalen: “Dat leverde minder op dan we dachten en de constructie was te ingewikkeld, want wanneer trek je je geld terug? Fonds 1818 kwam tot de conclusie dat we geen bank zijn, maar dat schenken aan sociaal ondernemers wel kan en dat zijn we vervolgens gaan doen!” Naar het voorbeeld van Social Impact Fonds Rotterdam werken Fonds 1818 en Social Club Den Haag nu samen met andere partners aan zo’n fonds voor de regio Haaglanden. Hieraan gekoppeld is er straks één loket in de stad voor sociaal ondernemers.
Echt publiekprivaat samenwerken
Daarbij zou Sanne graag zien dat de gemeente meer de partner van de stad is en samen op zou trekken met sociaal ondernemers en fondsen: “Dat is pas écht publiekprivaat samenwerken. Nu blijft de gemeente vaak in de rol van ‘wij betalen, dus bepalen’. Laat mensen in de stad het gewoon doen en laat los! Dit heeft alles te maken met vertrouwen kunnen geven, ook binnen de interne organisatie van de gemeente.” Voor sociaal ondernemers ziet Sanne een uitdaging in de balans tussen commerciële winst en goed doen. Daarbij geeft hij aan dat door alle wet- en regelgeving de nadruk soms meer op het geld dan op de impact lijkt te liggen: “Het is mooi als je je eigen broek op kunt houden, maar het idee moet blijven dat je door geld te verdienen mensen kunt helpen. Voor je het weet waai je met alle winden mee. Het is van de zotte dat het nodig is om gespecialiseerd te raken in al die verschillende regelingen en geldstromen!”
Gewoon doen!
Tot slot vragen we Sanne naar de toegevoegde waarde van Social Club Den Haag: “Jullie kunnen sociaal ondernemers helpen om treintjes te maken met elkaar. Als het iemand bijvoorbeeld niet lukt bij ‘Studeren en Werken Op Maat’ dat hij dan niet ‘terug de kaartenbak’ ingaat, maar wordt doorverwezen naar Nelis. Help sociaal ondernemers samen in te schrijven op aanbestedingen en verwijs ze naar een deskundige om daarbij te helpen. Inspireren is ook een belangrijke taak van Social Club, hoe jullie goede voorbeelden een podium bieden.” Uit eigen ervaring kan Sanne onderschrijven dat dit ook inspirerend is voor reguliere organisaties en bedrijven: “Zelf hebben wij bij het uitvallen van een collega iemand via ‘TeamX’ ingezet. Zij werken met mensen die belemmeringen ervaren bij het uitvoeren of verkrijgen van werk door langdurige ziekte, een aandoening of beperking. Dat ging prima, je moet het gewoon doen!”
Interview: Ruben Blanke Social Club Den Haag en Lisa Koolhoven Verhalenpodium
Auteur: Lisa Koolhoven www.verhalenpodium.nl