Impact

Werken bij HaagseZwam

In de coronatijd moeten veel mensen thuiswerken, wat leidt tot nieuwe uitdagingen. Thuiswerken kan leiden tot isolatie en veel kwetsbare mensen zitten gedwongen thuis. Hoe gaat de sector sociaal ondernemen hier mee om? In deze serie wordt uitgelicht hoe werknemers van sociale ondernemingen de coronatijd beleven. Daarnaast, staan we stil bij de veranderingen die deze tijd meebrengt op de werkvloer.  Ik ben Eva Boerma, student European Studies en loop mijn stage bij Social Club Den Haag. In deze serie ga ik op onderzoek bij sociale ondernemers in Den Haag.

Deze keer zijn we op de televisiestraat bij HaagseZwam. HaagseZwam is een sociale onderneming die oesterzwammen op koffiedik groeit. De motivatie hiervoor is ontstaan om de weggooicultuur af te remmen, iets te doen tegen milieuvervuiling en de ecologische voetdruk op de aarde kleiner te maken. Vandaag ontmoeten we Charlotte: operationeel medewerker bij HaagseZwam en horen we meer over haar belevenissen in de coronatijd.

Charlotte werkt sinds November 2019 bij HaagseZwam. Ze was bezig met een re-integratietraject vanuit het UWV toen ze de tip kreeg over een werkplek bij HaagseZwam. Charlotte heeft altijd al een interesse gehad in recycling, circulariteit en de natuur. Daarom paste de werkplek bij HaagseZwam goed bij haar.

Charlotte vertelt: “Toen corona net begon was er een totale lockdown. Alleen de essentiële bedrijven mochten nog open blijven. Gelukkig viel HaagseZwam daar ook onder, omdat we een voedsel-producerend bedrijf zijn”.

Toch had de lockdown een nadelig effect voor HaagseZwam. Het koffiedik werd vaak aangeleverd door kantoren en HaagseZwam heeft dat nodig voor de productie van zwammen. Charlotte legt uit: “Voor de lockdown half maart hadden we 80 tot 120 kg koffie per dag. Dat was in één keer weg’’. HaagseZwam liep tegen het probleem aan dat ze geen productie hadden. Productie betekent voor HaagseZwam het maken van kweekzakken. Van de opgehaalde koffie worden kweekzakken gemaakt, waar vervolgens de oesterzwammen uit groeien. “We hadden geen nieuwe productie meer van zwammen, maar nog wel de oude zakken die we moesten afzetten. Een bijkomend probleem was dat de restaurants dicht gingen, met als consequentie dat er geen afname meer was. We konden de zwammen niet meer kwijt”.

Desondanks lieten ze zich niet uit het veld slaan bij HaagseZwam. Charlotte: “Ja, het was natuurlijk ontzettend schipperen.”  We zijn binnen ons Haagse netwerk gaan kijken en al in de eerste week zijn we gaan leveren aan particulieren. “We gingen op de bakfiets zwammen en oesterzwambitterballen rondbrengen in Den Haag en omstreken”.  Op de werkvloer zijn er ook een aantal veranderingen geweest, bijvoorbeeld dat alleen het kernteam werkt. Ook worden alle overheidsmaatregelen in acht genomen.

Charlotte ziet nieuwe kansen die de coronatijd met zich meebrengt: het is rustiger op de weg en veiliger met de fiets tijdens het ophalen van de koffie en in de middag tijdens het afleveren van bestellingen. Verder is HaagseZwam microgroente gaan kweken. “We hebben een extra ruimte gehuurd en zijn gaan experimenteren met het groeien van microgroente. ” Volgens Charlotte heeft de coronatijd invloed gehad op de werkzaamheden bij HaagseZwam. “Het werk is doorgegaan maar met een andere invulling. HaagseZwam is zich gaan oriënteren op wat voor afzetmogelijkheden we hebben, want de restaurants zijn nog dicht’’.

Dit resulteerde in een samenwerking met Lekkernassûh. Lekkernassûh is een initiatief uit het Zeeheldenkwartier. Lekkernassûh verkoopt verspakketten met groenten die lokaal, duurzaam en zonder pesticide zijn geteeld, van het seizoen zijn en zo min mogelijk verpakkingsmateriaal hebben. HaagseZwam levert nu elke week zwammen aan Lekkernassûh. Charlotte vertelt: “Onder sociale ondernemingen in Den Haag zie je dat er in deze moeilijke periode ook mooie samenwerkingen tot stand komen. Er zijn veel verschillende initiatieven van mensen die achter een bepaald gedachtengoed staan en er wordt veel gekeken naar mogelijkheden. Zo proberen de sociale ondernemingen een positieve draai te geven aan de coronatijd”.

Meer informatie over HaagseZwam