Impact

De Prael

In april opende brouwerij De Prael zijn deuren aan het Esperantoplein. De Prael is een sociale onderneming en loopt daar bewust niet mee te koop. Het is vooral een gezellige locatie waar bezoekers producten van hoge kwaliteit kunnen verwachten. Benieuwd naar hoe de eerste maanden na de opening zijn gegaan, en hoe het de nieuwe medewerkers bevalt, spraken we met Tomás, Jimmy en Jan.

Tomás (19 jr) ‘Ik ben een van de eerste werknemers die hier is begonnen. Ik woon zelfstandig via Stichting Anton Constandse, hier vlakbij. Bij een roofvogelbedrijf en een zorgboerderij had ik dagbesteding en dit hield op door mijn verhuizing. Ik heb drie weken naar het behang zitten staren op mijn kamer. Ik wilde ‘iets’ met school doen maar ik had geen idee wat. Mijn begeleider tipte mij over een informatiebijeenkomst bij De Prael, daar ben ik naartoe gegaan en dit heeft goed uitgepakt.’

‘Dat ik nu in de horeca werk is dus bij toeval zo gekomen. Ik ben niet iemand die de drukte opzoekt, die drukke gelegenheden zoals dit zou bezoeken. Ik ga bijvoorbeeld ook niet graag naar verjaardagen. Dat is wel grappig, want het was ook eerst de bedoeling dat ik op kantoor werkzaamheden zou gaan doen. Na een tijdje heb ik 1 dag meegedraaid achter de bar en heb daarna gezegd, ‘mag ik de volgende keer weer’. En sindsdien sta ik in de zaak en dat bevalt me heel goed.’

‘Ik help gasten, ik serveer en ben runner, er is altijd iets te doen. En het fijne is dat het wordt geaccepteerd als je je even niet lekker voelt, als er even teveel prikkels zijn. Ik leer hier veel, ook op sociaal gebied. Ik vond het wel fijn om sociaal te zijn, maar in de praktijk was dat soms wat lastig. Ik heb echt stappen gemaakt en dat hoor ik hier ook vaak. Ik ben van plan om op den duur intern een horecaopleiding te volgen.’

Jimmy (59 jr) leidt ons enthousiast rond in de ruime keuken. “Ik ben broodbakker. Voordat ik werd gevraagd om hier te werken, ben ik 2,5 jaar vrijwilliger geweest bij bakkerij Vlinder. Op mijn leeftijd is het lastig om werk te vinden. Nu heb ik een betaalde baan. Het is wel eens anders geweest maar nu heb ik de boel aardig op de rit. Ik heb het naar mijn zin, ik heb leuke collega’s.”

“Ik bak onder andere taart, pizza’s, stokbroden, hamburgerbroodjes en samen met collega’s heb ik de roti avond bedacht. Dit is een groot succes. Soms komen klanten je bedanken voor het lekkere eten.” Jimmy vraagt of we zin hebben in pizza. .Jazeker hebben we dat. We krijgen een heerlijke pizza tonijn voorgeschoteld. Aanrader!

Jan Koppen is operationeel directeur en heeft al het personeel onder zijn hoede. Op dit moment zijn dat 40 werknemers en komende maand zullen dit er ongeveer 65 zijn. Jan is bij De Prael begonnen als chef-kok en is nog steeds nauw betrokken bij de keuken.

“We zien echt een stijgende lijn in het aantal bezoekers. In het begin kwamen er een hoop nieuwsgierige mensen langs en die bestelden niets. Ze liepen soms wel een kwartier rond, we leken wel een museum” vertelt Jan lachend. “Die museumfase is inmiddels voorbij en de zaak zit nu lekker vol met eters. De ‘bier & pizza avond’ loopt ook als een trein.”

“We staan open voor iedereen die hier wil komen werken en leren. Je hoeft niets te kunnen maar je moet wel wíllen leren. We zijn een erkend leerbedrijf dus je kunt hier ook je opleiding volgen. We werken onder andere samen met de Horeca Academie, en het ROC en het Albeda leveren ook mensen. We stellen met iedereen een persoonlijk plan op. Het is niet de bedoeling dat je hier 10 jaar blijft hangen, het doel is wel dat je doorstroomt naar een andere plek.”

Er staan nog een aantal plannen op stapel. “Over een tijdje hebben we de brouwinstallatie en brouwen we hier diverse Prael bieren. We willen dan graag bier leveren in de stad per boot, dat is natuurlijk een hele gave job om te doen. En de menukaart zal op verzoek van de buurt groener worden, er is veel vraag naar salades.”

Je vindt De Prael aan het Esperantoplein 20.

www.deprael.nl